De zonneauto komt dichterbij

De zonneauto komt dichterbij

Geplaatst op 19 jul 2019

Onlangs is de eerste Nederlandse zonneauto gepresenteerd, de “Lightyear One”.

Een Nederlands bedrijf

Genaamd Lightyear heeft op 25 juni in Katwijk (Nederland) samen met haar partners, investeerders, klanten en pers, de eerste elektrische auto 'Solar' Lightyear One, gepresenteerd. Men claimt een bereik van 725 kilometer voor deze auto.

1280_lightyearone.jpg

Het zal het eerste commerciële voertuig

Ter wereld zijn dat zijn accu’s oplaadt via zonne-energie die wordt opgewekt met de vijf vierkante meter zonnecellen die in het dak, de motorkap en het veiligheidsglas van het voertuig zijn geïnstalleerd/geïntegreerd.

De Lightyear One kan al via de website van de producent worden geboekt voor 149.000 euro en de oplevering zal naar verwachting begin 2021 starten.

 

Lex Hoefsloot

CEO en mede-oprichter van Lightyear, zei dat zijn elektrische voertuigen "in staat zullen zijn om 20.000 kilometer per jaar te rijden op zonne-energie." In tegenstelling tot conventionele zonnepanelen, "werken onze cellen onafhankelijk, wat betekent dat zelfs als een deel van het dak of de kap in de schaduw is, de andere cellen hun zonne-energie blijven verzamelen."

Hoefsloot merkte op dat de zonnecellen ongeveer 20% meer energie leveren dan traditionele zonnecellen en beweert dat ze de elektrische auto kunnen opladen met een snelheid van 12 kilometer per uur.

 

De Lightyear One wordt aangedreven door vier onafhankelijke elektromotoren - één op elk wiel. De kracht van elke motor is niet onthuld, maar een groot vermogen wordt niet verwacht, omdat het de "0 tot 100 km / u" in "tien seconden" biedt.

 

Het bedrijf zei dat de eerste 100 eenheden al zijn gereserveerd

Bovendien zullen de volgende modellen die ze willen ontwikkelen een aanzienlijk lagere aanschafprijs hebben, aldus het bedrijf.

Lightyaer is in 2016 opgericht door oud-studenten van het Eindhoven Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven, dat een aantal keren in de World Solar Challenge, de grootste zonne-autorace in de wereld heeft meegedaan. Het bedrijf heeft een budget van minder dan 15 miljoen euro en heeft een eigen productie-eenheid geopend in Helmond, die al 100 werknemers heeft.

 

"Lightyear One is een geweldige kans om de mobiliteit te verbeteren"

Zei Lex Hoefsloot tijdens de presentatie. "Eeuwenlang, we leefden in harmonie met de natuur. Met de technologieën van vandaag, hebben we de kans om het opnieuw te doen. Met gratis zonne-energie en het gebruik van de wetten van de natuur als een gids zullen we ultra efficiënte ontwerpen ontwikkelen "vervolgt hij.

"We gericht op het optimaliseren van efficiëntie en veiligheid"

Zegt Hoefsloot. Lightyear begon helemaal opnieuw en volgde niet de gebaande wegen, maar de wetten van de natuurkunde met als ultieme doel een auto te ontwerpen die "het beste uit elke straal van de zon haalt".

"Het belangrijkste doel van de auto verder te komen dan de huidige generatie elektrische auto's. “

Onderzoek heeft aangetoond dat het bereik en het gebrek aan oplaadopties nog steeds de belangrijkste zorgen zijn die mensen hebben bij het overwegen van de aanschaf van elektrische auto's," voegt hij eraan toe.